UMF™ minőség

Tegyük tisztába a tényeket

Nem minden mānuka méz egyforma, még akkor sem, ha ipari tanúsítvánnyal rendelkezik. A nem tanúsított mānuka méz tisztasága eltérő lehet, és valószínű, hogy más növényi anyagokkal keveredik. A mānuka méz minőségének biztosítása érdekében ellenőrizze, honnan származik a méz, ki készítette, valamint az UMF™ (Unique Mānuka Factor) és DHA értékeit. Minél magasabb az érték, annál jobb a méz.

Honnan tudhatom, hogy valódi mānuka mézről van szó?

A méhek a virágok nektárját gyűjtik táplálék céljából. Szabadon repülhetnek bármely virághoz, amelyet kiválasztanak, hogy nektárt gyűjtsenek, és visszavigyék azt a kaptárba. Emiatt nagy a valószínűsége annak, hogy a mānuka mézet más növények nektárja is keveri. Ez különösen jellemző, ha a kaptárakat olyan területeken helyezik el, ahol sokféle virágzó növény található.

Annak biztosítására, hogy a „mānuka méz” valóban jelentős mennyiségű mānukát tartalmazzon, Új-Zéland kormánya meghatározta az egy- és többvirágú mānuka mézek hitelesítésére szolgáló vizsgálati kritériumokat.

Tudományosan igazolt

A valódi mānuka méz minősége mérhető a metilglioxál (MGO) és a dihidroxiaceton (DHA) szintje alapján. Minél magasabb ezek koncentrációja, annál erősebb az antibakteriális hatása a méznek. Független laboratóriumi vizsgálatok igazolják e vegyületek jelenlétét a mézünkben, hogy biztosítsák: valóban azt kapjuk, amit ígérünk.

Nem csak a független tanúsítvány és laborvizsgálat igazolja mézünk tisztaságát. A Naki Honey kaptárai olyan távoli területeken találhatók, hogy csak helikopterrel közelíthetők meg, és a környéken egyedül mānuka növények virágoznak.

A Naki Honey méz gazdag antimikrobiális és antioxidáns anyagokban, valamint DHA-tartalma is magas, ami elősegíti a ritka metilglioxál szint fenntartását. A mānuka azon képessége, hogy hosszú ideig megőrzi ezt az erejét, keresetté teszi – többek között sebek kezelésére és gyógyításra is alkalmazzák. Manapság a mānuka mézet használják sebek, emésztési problémák és immunrendszeri zavarok kezelésére is.

A mānuka antibakteriális, vírusellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságait tudományos vizsgálatok is alátámasztják, és gyógyulást elősegítő hatását a hagyományos orvoslás is elfogadja.

UMF™ megértése

Az UMF™ (Unique Mānuka Factor) egy nemzetközileg elismert értékelési rendszer, amely biztosítja, hogy kiváló minőségű mānuka mézet vásárol egy engedéllyel rendelkező gyártótól. Az UMF™ a természetes antiszeptikus hidrogén-peroxidra utal, amely akkor keletkezik, amikor a méh nektárt gyűjt, valamint a mézben található MGO, DHA és Leptospermum szintekre.

A mézünk UMF™ értéke 12+ UMF™ és 20+ UMF™ között mozog. Ez a szám jelzi a mézben található jótékony anyagok szintjét. Alacsonyabb mānuka szintekkel is készítünk mézet, mivel nem mindenki szeretne vagy igényel magasabb mānuka erősséget (pl. 20+). Bármilyen UMF™ értéket is választ, biztos lehet benne, hogy a Naki Honey mānuka méz a lehető legtisztább minőséget képviseli, és kaptárainkból származik, amelyek a taranaki vadon növő mānuka növények között helyezkednek el.

További információt a minőségről és a metilglioxál szintekről, amelyek szükségesek az UMF™ besoroláshoz, itt talál: UMF™ értékelési rendszer a mānuka mézhez (angolul).